De Rode Loper

kunstroute 1aIn het vroege voorjaar kreeg ik het grote nieuws dat ik mee mocht doen met de Kunstroute Noordwest Veluwe. ‘Zou je een mooie vogelserie kunnen maken?’- kreeg ik als vraag mee van de ballotagecommissie. ‘Ja, zeker! ‘ – zei ik zo onopvallend mogelijk, mijn onzekerheid verbloemend. ‘Ik ben goed in ijsvogels schilderen, dan moet de rest ook lukken!’ – voegde ik het even hoopvol aan toe.

Nog dezelfde week heeft mijn mantelzorger mij naar Crea-Art in Apeldoorn gebracht waar ik voordelig een grote aantal doeken van klein tot groot aan heb geschaft. Ook mijn verfvoorraad heb ik mooi aangevuld. Zo ben ik snel met een serie Europese vogels aan de slag gegaan. Als de basis maar gelegd is, dan red ik de rest wel.

Tijdens mijn drie weken vakantie heb ik niets geschilderd. Thuiskomend in augustus moest er nog heel veel gebeuren. Het was voor mij vanzelfsprekend dat ik voor deze expositie niet tientallen gaten in mijn muur moest laten boren. Dus maar op zoek naar de juiste rails. Bij een vakspecialist heb ik de geschikte rails kunnen vinden die wij mooi aansluitend tegen het plafond op konden hangen en waarop ik middels het praktische ophangsysteem al mijn schilderijen kwijt kon. Voor het afdrukken van de uitnodigingen en kaarten heb ik bij een professioneel drukker aangeklopt.

De rode loper was een optie. Maar dat heb ik voor het laatste moment uitgesteld.
Een paar dagen voor de expositie heb ik toch bij Kwantum voor een rode loper gekozen. Ja, die moest wel uitgerold worden voor zo’n evenement. – ‘Kan ik u helpen?’ vroeg de medewerker bij de winkel. – ‘Ja, hoor, we zijn op zoek naar rode lopers.’- zei ik twijfelend. Want wat moet ik straks met zo’n stuk vloerkleed? – ‘Die hebben wij.’ –  zei de medewerker heel vriendelijk en behulpzaam. We zitten nog dubbel na te denken. Voor €4,50 kan ik een meter rode loper kopen, we hebben 4 meter nodig, dat is voor een evenement toch duur. En hebben we het echt nodig? Wat doen wij ermee na de Kunstroute? Door onze minimalistische mentaliteit denken wij nog een keer na. – ‘Heeft u al kunnen beslissen? –  vroeg de medewerker geduldig terwijl hij op nog geen meter van ons stond. – ‘U kijkt het geld uit mijn portemonnee.’ – zei ik lachend tegen de verkoper. – ‘Oh, nee, ik ga dan even weg en roept u mij maar als u klaar bent.’ – zei hij behulpzaam.
– ‘Bent u ook van de televisie?’ – vroeg hij nog snel tussendoor. – ‘Hoezo? Zien wij echt zo eruit?’ – Hij stapt nog een stapje dichterbij en kijkt ons erg aardig en vriendelijk aan. – ‘Vorige week waren er mensen voor rode lopers voor een tv-programma.’- zei hij nog steeds starend naar ons alsof wij grote sterren waren. – ‘Nee, nee, er zal een groot gebeurtenis bij ons plaatsvinden en daarvoor gaan wij de rode loper uitrollen.’

kunstrouteaDe rode loper is gelukt. Twee dagen voor de expositie renden we nog steeds heen en weer in ons huis. Hebben we genoeg koffie? Nog een thermoskan voor het atelier boven? Gaan wij voor de 12 extra theebekers? En de waterkan? Want stel je nog voor als het een vol huis wordt. Er moet nog een bos munt en een paar citroenen voor de frisdrank komen. De koekjes bakken we morgenavond. Guitar Duo Snijders, hebben jullie de stukken doorgenomen? En de duetten afgestemd?

De laatste uitnodigingen zijn ook verstuurd. Nu nog de sta-tafel opzetten.
Visitekaartjes? Check. Gastenboek? Check. Pennen? Check. De Kunstroute Vlag uithangen? Check. Rode loper? Uitgerold!

Om 10 uur gaat de bel. Is het al 11 uur of heeft iemand de tijd verkeerd begrepen?
Het was de koerier. De kaarten waren per Express geleverd. Want de bezorger had de kaarten die ruim op tijd besteld waren nog steeds niet bezorgd. De drukkerij was zo aardig om onze kaarten helemaal opnieuw te drukken en met urgentie te leveren. Één uur voor de opening waren de kaarten binnen.

Het zweet stond op onze ruggen van het rennen. Ik, herstellende van een dubbele rughernia, kreunde letterlijk van de pijn. Nog snel douchen. Waar is mijn nagelknipper? Ben je klaar met de föhn?
Alle vier personen van ons gezin spanden zich in voor dit evenement. Mijn man deed alle praktische zaken, zoals rails ophangen, inkopen doen, stofzuigen… Ik maakte de planning en stelde alles precies af, ook de hoogte van de rails, de hoogte van de schilderijen, de inrichting en al dat fijne werk. De meiden sprongen in waar nodig en ondertussen oefenden ze met hun klassieke gitaarstukken om zo goed mogelijk voorbereid te zijn voor een sfeervol evenement.

Om 11 uur gaat de bel.
Gelukkig was het onze buurvrouw. ‘Kijk gerust rond, ik ga snel mijn haar drogen.’
En na mijn buurvrouw stroomden de mensen binnen. Bekenden, onbekenden, Harderwijkers, Amsterdammers, uit Den Haag…

In twee dagen (14 en 15 september) hebben wij ongeveer 60 bezoekers te gast gehad. Vooral veel van mijn bekenden waren blij verrast met de vogelcollectie. De meesten wisten niet eens dat ik naast de ijsvogel ook andere vogels schilderde. Eén schilderij heeft ook een nieuwe eigenaar gevonden, ik heb een mooie IJsvogel verkocht en veel kaarten.

De rode loper was goed gebruikt. Door het zonnige weer is het ook schoon gebleven voor de volgende ronde! Dat zal niet lang op zich laten wachten want op 25 en 26 oktober zal mijn volgende expositie in Zwolle plaatsvinden. Wil je mijn rode loper uitproberen, je bent van harte welkom tijdens mijn expositie in Zwolle.
Vergeet je niet aan te melden via Contact.

kunstroute2a

Dit bericht werd geplaatst in Kunst en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s