De vliegende IJsvogel

Enkele weken geleden vroeg een kennis van mij waarom de vogels op mijn schilderijen stil zitten. De vraag kwam als een verrassing. Ik heb er niet echt over nagedacht maar het is wel een zeer treffende vraag geweest want de dagen daarna kon ik het niet uit mijn hoofd zetten.

Stil zitten in het leven kan verschillende oorzaken hebben. Soms kan je stil zitten doordat je geen weg voor je ziet, of juist meerdere wegen ziet en niet weet welke weg je moet kiezen. Zo was het voor mij bijvoorbeeld toen ik voor een studiekeuze stond. Mijn interesses waren zo breed dat ik geen keuze kon maken. Het lijkt bijna erfelijk te zijn, alsof de geschiedenis zich toch onopgemerkt herhaalt. Mijn dochter stond vorig jaar ook voor haar studiekeuze. Haar interesses zijn net zo breed, of misschien nog breder dan die van mij. Wat kan een moederhart blij zijn als ze haar weg toch vindt en verder vliegt.

Mijn vogels zaten stil… Zagen ze de weg niet? Hadden ze te veel wegen voor zich? Zaten ze de kat uit de boom te kijken? Waren ze te lui of te zwak om te vliegen? Verlamd door de kou of de winter?

Ik zie vaak, vooral in het voorjaar, insecten, lieveheersbeestjes in de zon zitten tot ze op kracht komen. Vogels hebben zeker ook een reden om stil te zitten. Het mereljonkie in mijn tuin moest vorig voorjaar van zijn moeder stil zitten. Als hij dat niet deed was de kans groot dat de kat hem opmerkte en hem kwam halen. Geen leuke gedachte en het zou geen prettig uitzicht voor mijn raam zijn. Hij zat dus ook dagen stokstijf, stil verscholen onder mijn tuinstoel. Zelfs toen een ekster boven hem cirkelde bleef hij stil en de ekster kon hem, tot zijn moeders vreugde, niet opmerken.

De Vliegende IJsvogel. Verkocht.Soms is het erg nuttig om stil te zitten. Je komt niet alleen op kracht maar je trekt ook geen gevaar aan. Ik houd van praten en vaak zeg ik ook wat ik denk. Het is niet altijd handig, vooral niet als men doet alsof hij je begrijpt en wat je zegt toch tegen jou gaat gebruiken. Oei, wat kan mij dat verlammen!

Hoe vaak verlammen wij anderen ook met zo’n gedrag. Dan is het stil zitten nuttig om weer op kracht te komen zodat je de vleugels weer uit kan slaan. Deze vliegende ijsvogel is al sterk genoeg. Hij vliegt!

Dit bericht werd geplaatst in Kunst en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De vliegende IJsvogel

  1. Marianne zegt:

    Wat een prachtige overdenking Tünde, mooi om zelf ook over na te denken!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s