De lente komt

roodborstJe zou denken dat er na een zware donkere periode snel lichtpuntjes komen. Maar begin maart begon het ineens te vriezen. Ik kreeg er veel last van.
Mensen die mij kennen weten dat ik energiebewust leef. Ik ben zelfs vrijwilligster bij een lokale initiatiefnemer die onder andere met zonneparken middels een postcoderoos en/of deelnemingen de stad onafhankelijk van grote energiebedrijven wil krijgen met lokaal opgewekte groene stroom. Omdat ik zelf in een zwakke periode verkeer kon ik niet anders dan nu toch mijn verwarming een graadje hoger te zetten. Ook om mijn schuldgevoel te remmen en mijn rekening niet torenhoog op te jagen trok ik overdag mijn fleece badjas over mijn kleren aan.

Niet iedereen kan zich redden in zulke barre omstandigheden. Op Facebook kwam ineens een hartverscheurende foto voorbij. Een prachtige ijsvogel lag bevroren onder het ijs. De ijsvogel is dagelijks afhankelijk van open water om bij zijn voedsel te komen. Maar de sloot was ineens volledig bevroren. Een wak gaf hem hoop en heeft hem naar die plek gelokt. Hij is onder het ijs terechtgekomen en kon de weg er onder uit niet meer vinden. De honger heeft hem in gevaar gebracht en zijn leven geëist.

De volgende dag kwam er weer een foto in het nieuws voorbij. Twee kinderen hebben een ijsvogel van het ijs gered. Hulp voor deze vogel kwam net op tijd.
Weer een dag later was ik zelf op zoek naar geschikte foto’s voor een toekomstig project en trof ik een groep ijsvogelliefhebbers aan die bij een meer of sloot in kleine groepjes afwisselend, dag en nacht, bivakkeerden om een gedeelte van het door de vorst bedreigde water ijsvrij te houden.
Ineens kreeg ik het warm. Ook in mijn hart. Wat is er mooier dan te mogen ervaren dat er mensen zijn die zich inleven in de ander en ook in barre omstandigheden ‘de wacht houden’ voor een nobel doel. Deze prachtige ijsvogels hoeven zich nu geen zorgen te maken.

Voor diegene die de lichtpuntjes nog niet zien, die nog alleen strijden of eenzaam zijn heb ik symbolisch dit schilderij gemaakt, nu een 50 x 50 cm IJsvogel. Een prachtige, onder de zon schitterende ijsvogel die zijn kracht van boven haalt. Om met lichtpuntjes te kunnen overleven (Psalm 121).
De lente komt!

IJsvogel Jan, 50x50 cm. Niet beschikbaar.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/04/alsof-de-ijsvogel-in-volle-vlucht-bevroren-is-a1594356

https://www.ad.nl/binnenland/otto-5-en-roemer-7-geven-vastgevroren-ijsvogeltje-weer-de-vrijheid~a6ca03b2/

Dit bericht werd geplaatst in Kunst en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s